Apollon!

måste bara säga att han är en ängel..


uppdateringeN ;)

haha, ja.. rubriken förklarar!

idag så red jag apollon med stångbett, helt plötsligt fick jag ju vääärldens lydigaste polle!
och idag var apollon också en 2 årig hingst.. haha, töööönt!
han bockade och hade sig, du är rolig du..

sen så skenade han iväg också.. tur att jag hade stångbettet! men stackarn, han har inte fått gå på 5 dagar!
 

igår prov red jag ett kallblod, lite smått gaaalen.. menmen, det var en bra utmaning iaf :)

tips



Mål
Att få hästen följsam för handen och  lydig för skänkeln samtidigt som du kontrollerar att den svarar för både samsidiga och diagonala hjälper.
Övningen är det första steget till att kunna rida hästen eftergiven i den inre sidan. Den kan användas som uppvärmning och även byggas på successivt genom att öka svårighets-
graden.

Så här rider du övningen
Börja med att rida på stora mittvolten i trav lättridning. Kontrollera att du rider exakt i mitten av ridhuset på en 20-metersvolt och att hästen är ställd och böjd efter linjen.
Flytta fram den inre höften något så att den är strax framför den yttre. Placera din inre skänkel något längre fram än den yttre. Kontrollera att du har händerna i samma höjd och att du håller en hand på vardera sida om hästens manke.
Det är väldigt viktigt att din inre hand följer med i hästens rörelser och att innerhanden inte tillåts komma bakom den yttre handen.

Nästa steg är att minska volten successivt i en spiralformad rörelse tills den är tio-tolv meter i diameter. Minska volten genom att leda med den inre handen. De viktigaste hjälperna är vikten och ledande innertygel. Hur mycket du minskar volten beror på hästens utbildningsnivå. Behåll en jämn storlek på volten och se till att du lägger volten exakt i mitten av ridhuset. Ställ och böj hästen och följ väl med i rörelsen.
När volten blir mindre behöver du ändra sitsen genom att flytta fram den inre höften mer och sänka det inre knäet. Tänk dig att du ska flytta det yttre sittbenet något mot mitten av sadeln. Var noga med att ha en hel "anläggningsyta" med ytterskänkeln, från sittbenet och låret och hela vägen ner till foten.

Kontrollera att hästen följer med din ledande innertygel och känn efter att den ger efter i den inre sidan utan att spjärna emot. Hästen ska följa det ledande tygeltaget, acceptera ställningen i nacken och svara för ett lätt tryck för den inre skänkeln mot den yttre sidan.

Ligg kvar i ett ledande tygeltag och känn efter att du vänder in framdelen på voltspåret. Här är det viktigt att du lär hästen att följa den lilla signalen som du ger med inre tygeln. För den unga hästen är det mest naturligt att dra åt vänster när ryttaren tar i höger tygel, eftersom hästen försöker komma ifrån trycket. Kom ihåg att ge efter på den inre tygeln när hästen följer med! På så sätt lär den sig att följa den ledande tygeln.

Var noga med att hästen inte förböjer halsen i volten. När hästen väl går på en tio-tolvmetersvolt (bestäm storlek innan du minskar volten!) ska den kunna ligga kvar på volten och forma sej efter linjen. Stanna gärna kvar ett par varv på den minskade volten utan att inverka på hästen.

Därefter flyttar du hästen i en spiral ut mot 20-metersvolten igen genom att pressa lätt med innerskänkeln. Fånga upp hästen och därefter kan du "åka häst" igen och vara mer passiv med dina hjälper.
Byt varv och rid övningen i både skritt, trav och galopp i båda varven. Variera gärna mellan nedsittning och lättridning i traven. Växla med att rida »rakt ut« på fyrkantspåret och räta ut hästen. Känn efter att bakbenen travar rakt fram, att hästen bjuder och går i en jämn takt. Kontrollera att du har ett jämnt stöd på båda tyglarna.
På en mer utbildad häst kan du bygga på övningen genom att minska volten i sluta och öka volten i öppna.
Avsluta med att variera mellan att rida på volt och rakt fram. Rid hästen lång och låg med näsan nästan "i sanden" i slutet av ridpasset. Se till att du rider med en mjuk hand så hästen får plats att söka sig framåt-nedåt med nosen.

tippss

TRÄNINGSTIPS: Vad är en bra form?
- Det beror helt och hållet på vilken häst du rider, säger Mads Hendeliowitz. En 4-årig häst ska gå i en helt annan form jämfört med en färdigutbildad.
En bra form handlar om att hästen ska arbeta med balans och stöd i tygeln. Det är viktigt att inte bara fokusera på hästens hals och huvud utan i stället lägga större vikt vid att hela hästen jobbar bakifrån och fram till handen. 
- Vissa hästar går väldigt fint med nosryggen i lodrät linje utan att därför jobba genom hela kroppen, säger Mads.

Det finns ingen ”fast bild” av hur en häst ska arbeta. Det är mer en helhet av hur alla hästens muskler arbetar från bakbenen över korset och ryggen, genom bogarna och fram till bettet. Hästen ska ha en tydlig överlinje och arbeta med en elastisk rygg. Dessutom ska den söka sig framåt-nedåt med huvud och hals.
Ryttaren ska ha kontroll på hur hästens framdel är placerad i förhållande till bakdelen. 
- En bra form är att du har lika mycket koll på båda sidor, att hästen ”paketeras” mellan höger och vänster skänkel i bjudning fram mot handen.

På den unga hästen är det viktigt att befästa en stadig form med ett trevligt stöd i handen. Den ska vara avslappnad och arbeta i balans i alla gångarter. 
- Har du en 5-åring visar du redan i dressyrprogrammet att du kan variera formen och att hästen söker sig framåt-nedåt. Ju äldre hästen blir, desto mer kan du variera formen i och med att hästen förbättrar sin balans.
- Jag tycker att hästarna ofta rids med för kort hals och inte jobbar ärligt fram till bettet. Det är A och O att din häst är i balans och bär upp sig med bakbenen. Formen ska bibehållas i alla rörelser och hästen får inte korta sin hals när du exempelvis rider in i skänkelvikning eller skolor.

Nacken ska i slutänden vara den högsta punkten. Hästen ska vara avslappnad och följa de grundläggande hjälperna. 
- Om bakbenen är väl undersatta och hästen jobbar bra genom hela kroppen kanske det är en styrkesak innan nacken kommer till den högsta punkten. Jobbar du vidare i ett halvår till så kommer nacken upp av sig själv. 
- Kontakten bakifrån och fram till handen och omvänt är det viktigaste av allt. Därför tycker jag inte att man ska stirra sig blind på om nacken är högsta punkt eller inte. 
- Som ryttare ska du våga ha lite ”is i magen” när du rider 6- och 7-
åriga hästar och det börjar krävas lite samling. Om domarna skriver att hästen är för låg framtill gäller det att bygga upp den bakifrån genom att rida fler skolor och fler halvhalter. Då kommer nacken så småningom upp av sig själv. Hur hög nacken ska vara avgörs av hur mycket bakbenen arbetar inunder hästen.



Mads tips och övningar
* Kontrollera att hästen söker sig framåt-nedåt när du lättar på båda tyglarna i alla rörelser. 
* Var noga med att du kan leda med innerhanden och understöd tygeltaget med skänkeln som kontroll på att hästen arbetar runt den inre skänkeln. 
* Kontrollera att du kan variera formen utan att hästen ändrar tempo eller linje av sig själv.
* Kom ihåg att det finns ingen ”fast form” utan formen beror på hur hästen är byggd.
* Använd 90 procent ben och 10 procent hand. 
* Kontrollera att du kan minska tempot och samla hästen utan att handen går bakåt.
* Sätt en gräns för hur långt bak handen får gå. När du kommer till den gränsen måste handen gå framåt direkt igen.

Övningar för en bra form
En bra övning är att rida i svag ”bogen in” på stora mittvolten eller kvartslinjen och växla mellan galopp och trav. Försök att hela tiden bibehålla exakt samma form och ett jämnt stöd.
Du kan också rida i galopp på mittvolten och låta hästen länga sig och söka sig hela vägen framåt-nedåt, säger Mads.
- Håll koll på formen och dig själv, kontrollera både din sits och hästens balans. Sedan lägger du på lite mer ben och rätar upp dig och känner att hästen följer med tillbaka, för att sedan öka tempot igen. Växla mellan samling och avspändhet. 
- Rid för skänkeln fram till handen och var noga med att handen inte går bakåt och blockerar rörelsen. Det är en bra utbildningskontroll av dig själv och din häst.


tips!

från: http://www.tidningenridsport.se/

När hästen kommer lite högre upp i sin utbildning är det viktigt att fortsätta att hålla efter och jobba med hästens rakriktning i precis allt som görs och att hela tiden ha med det arbetet in i de olika rörelserna.
- De rakaste hästarna byter sida ganska ofta och ibland kan det kännas lite ovant. Du kanske märker att hästen inte känns som den brukar. Därför behöver du hela tiden vara observant och känna efter hur din häst agerar, säger Mads.

Is i magen
I rörelser som exempelvis skänkelvikning och samlande rörelser sätter hästen oftast ut det svaga bakbenet utanför kroppen. Det är ungefär samma principer som gäller för rakriktning både i början av hästens utbildning som exempelvis i skänkelvikning för Lätt A-hästen, som i öppna eller sluta för medelsvåra hästar och som i piruetter för svår klass-hästar. Hästen försöker oftast gå emot den svaga sidans skänkeln och om det inte lyckas försöker den i stället gå emot den starka sidans skänkel.
- Då gäller det att ha is i magen och arbeta lugnt och sansat. Försök att rida taktmässigt och leta efter det läge där hästen bjuder framåt till ett bra och jämnt stöd på båda tyglarna. Då hittar hästen ofta automatiskt sitt påskjut och undertramp och det som vi kallar för schvung.  

Ibland kan det vara svårt att identifiera den starka och svaga sidan. Ju mer samling du kräver desto mer tydlig blir svagheten hos hästen. Skrittpiruetter är en bra övning för att kontrollera vilken som är hästens starka respektive svaga sida. I skrittpiruetter åt den svaga sidan sätter hästen det inre bakbenet in i volten vilket gör att piruetten blir för stor. I den starka sidan sätter hästen i stället ut det yttre och svaga bakbenet och glider utåt i vändningen.

"Sax" i skänkelvikning
En bra övning som du kan använda för att rakrikta din häst är att rida en "sax" i skänkelvikning där du vänder in på diagonalen och rider skänkelvikning in till kvartslinjen och tillbaka till fyrkantspåret igen.  Upprepa övningen två gånger på varje långsida om du rider i ett stort ridhus. 

Om hästen är svag i högersidan känns det lätt att flytta undan den för den starka (vänstra) sidans skänkel men då glider det svaga (yttre) bakbenet gärna ut åt sidan och bakdelen kommer före. När du däremot rider undan för den svaga sidans skänkel känns det som om bakdelen kommer efter och ytterbogen glider ut. Hästen ska hela tiden ska vara ställd från rörelseriktningen.
- Tänk på att flytta framdelen och låta bakdelen komma något efter när du flyttar hästen undan för den starka sidans skänkel. När du flyttar hästen undan för den svaga sidans skänkel kan du i stället flytta din häst ganska mycket åt sidan under ett par steg och sen rida rakt fram för ytterskänkeln. Då får du kontroll på den starka sidans bog.

"Tvära aldrig för mycket"
När du rider öppna och sluta på den mer rutinerade hästen använder du samma principer som i skänkelvikning. Var noga med att gå väl med i rörelseriktningen i både skänkelvikning och sluta i stället för att sitta kvar  på yttersidan.
Som kontroll på att hästen är liksidig ska du i alla rörelser kunna leda framdelen överdrivet med i rörelsen för att få tillbaka den på plats.
- Kom ihåg att alltid rätta framdelen på bakdelens spår.
Mads anser att man aldrig ska rida med bakdelen före för då blir det omöjligt för hästen att driva framåt.
- Tvära aldrig för mycket så att hästen tappar bjudningen. Du ska hela tiden kunna gå ur rörelsen genom att rida fram på ett rakt spår. När du rider piruetter ska du alltid kunna rida rakt fram när du vill.

Tänk tvärtom
I galoppen är det svårare att känna om hästen är rak eftersom den av naturen vill gå med bakdelen något innanför framdelens spår. När du rider i den svaga sidans galopp är det bra att tänka lite grann tvärtom vad hästen vill. Det betyder att du exempelvis kan rida in framdelen något innanför bakdelens spår.

Vid galoppfattning åt den svaga sidan kan du pröva att rida en svag "bogen in" strax före fattningen. Bibehåll den inre skänkeln på samma plats och motställ hästen något för att ge plats för det inre bakbenet i fattningen. Räta sedan ut och håll hästen överdrivet framme på yttertygeln så att du håller in den starka sidans bog.  
- Även när du fattar galopp i den starka sidan kan du leda in framdelen och motställa hästen något för att ha koll på den svaga sidans bakben. Prova sen att långsamt räta ut hästen på linjen samtidigt som du hela tiden har koll med den svaga sidans ytterskänkel.
- Fatta alltid galopp för den inre skänkeln och var försiktig med att dra tillbaka ytterskänkeln för mycket.
  
Om ryttaren får problem med rakriktningen är det viktigt att gå tillbaka ett steg i utbildningen och göra det lättare för hästen för att inte skapa motstånd. Om du exempelvis får problem med att fatta galopp från trav gör det gärna i skritt i stället.

Mads tips
* Rätta alltid framdelen efter bakdelen eftersom motorn sitter där bak.
* Principerna för rakriktning är ungefär desamma i både skänkelvikning, öppna/sluta och piruetter.
* Var observant på om hästen "byter sida".
* Ta arbetet med rakriktning med dig in när du rider olika rörelser.
* Kontrollera att du alltid kan gå ur en rörelse och öka tempot så att hästen hela tiden bjuder framåt i rörelsen.
* Tänk lite "tvärtom" vad hästen vill för att få den rak. Om hästen vill flytta in bakdelen led in framdelen i stället.  
* Om du får problem med rakriktningen backa tillbaka och gör det lättare för hästen.

bra tips !

tips!

TRÄNINGSTIPS: I den här artikeln tipsar Mads Hendeliowitz om hur du kan träna din dressyrhäst utomhus. Varför är det viktigt att träna utomhus? De flesta dressyrrörelser är en renodling av de rörelser som hästen utför fritt i hagen.

Det gäller både att byta galopp, göra piruetter och att röra sig i passage.
- Hästarna kanske inte gör rörelserna exakt, säger Mads, men grundstommen finns där. Sedan är det ryttarens uppgift att förädla och bygga på rörelserna. Det är mer naturligt för hästen att bjuda framåt utomhus - och med bjudningen kommer påskjutet bakifrån av sig själv.
- Som ryttare får du mycket gratis om du använder naturen på ett sätt som är relevant för den häst du jobbar med, säger Mads Hendeliowitz.

Även hästens hållbarhet främjas genom ridning utomhus. För att hästen långsamt ska vänjas vid träning och vid de påfrestningar som vi utsätter den för är det viktigt att bygga upp den. Hästens leder, senor och ligament tränas upp och stärks successivt vid träning på olika underlag.
- Därför är det bra att rida omväxlande i ridhus och utomhus. Träning utomhus ger dessutom hästen ökad motivation och den ""uras" till arbete i stället för att du behöver tvinga den.
- Om du kan rida din häst utomhus funkar det oftast på tävling. Sitter du däremot och gömmer dig i ett ridhus, får du ofta problem när du kommer ut på tävling.

Hur tränar jag min häst utomhus? Med en lat häst är det bra att rida mycket på öppna ängar eller långa raksträckor där det är naturligt för den att bjuda framåt. Om hästen däremot är het är det lämpligt att rida på krokiga och snirkliga skogsstigar.
- Att lära en ung häst att f lytta sig undan för skänkeln gör du jättelätt genom att rida på en stig. När stiger svänger till vänster flyttar du hästen undan för vänster skänkel. Hästen drar sig naturligt till vänster och bibehåller sin bjudning. När hästen klarar att f lytta sig undan för båda skänklarna och bjuder framåt, är det dags att koncentrera sig mer på att böja den.

- Rid hästen mellan träden i skogen. Det är mer naturligt för hästen att böja sig runt träden än att gå på böjt spår i ett ridhus. Trädet får nästan samma effekt som din innerskänkel och hästen rör sig runt ett naturligt "hinder". Hästens naturliga instinkt är att ha koll på sin omgivning och det kan du utnyttja som ryttare. Mads ställer större krav på hästen i arbetet utomhus än inomhus.

Upp- och nerförsbackar
- När jag rider på ridbanan försöker jag "ta med mig" hästens bjudning och ställer lite mindre krav för att hela tiden behålla hästens motivation.
Mads använder ofta upp- och nerförsbackar för att öva samling. Med en häst som är klar för att påbörja det samlande arbetet rider han gärna i nedförsbacke och växlar mellan korta steg i skritt och lite långsam trav.
- Ibland tar jag bort skritten tills hästen står på stället eller travar med "halva" steg. Det är ett trick som jag lärt mej av Lasse Bilock på Strömsholm. Sandeman har långa bakben och hade lite svårt att lära sig piaff i början. Att rida i nerförsbacke hjälpte honom att ta med sig sina bakben.

I uppförsbackar bygger hästen upp en drivande kraft som ryttaren sedan kan utnyttja i nerförsbacken. Mads övar genom att rida omväxlande nedför och uppför backar och vända fram och tillbaka.
- Det funkar perfekt att rida med korta skrittsteg och från skritt till trav och att »leka« med steglängden. Så småningom ökar jag svårighetsgraden så hästen går med kortare men högre steg och bygger på piaffen steg för steg.
- Jag varierar också genom att rida i backar med brantare stigningen. Gör man det ökas svårighetsgraden.

Träna samling i vatten
Vatten kan också användas i arbetet med att samla hästen.
- Om du rider i vatten så lyfter hästen benen högre helt naturligt för att få upp hovarna över vattnet. Samtidigt tränar du hästens lydnad och förtroende. Hästen vet att den ska gå genom vattnet och att den klarar det. Det är ofta vatten på dressyrbanan och då är det bra om hästen är van att gå genom vattnet. Mads har en egen liten bassäng hemma på Segersta, där han övar samlande rörelser. Den har olika stor lutning från olika håll.
- Idén har jag fått från vattenhindren på Strömsholm som vi red genom med alla hästar.
- Utnyttja naturen eftersom det ger en hel del gratis. Om du alltid rider inomhus så finns det risk för att du "förbrukar" dina hjälper och får en häst som är okänslig för hjälperna.


saker du inte visste om mig

1. apollon hugger i luften väldigt ofta, men skulle aldrig bitas 
2. vi har aldrig tävlat.. men vi kommer göra det snart.
3. jag hatar mörker
4. jag har fobi för älgar HAHA
5. jag vill utveckla mig i hoppning
6. Jag har hoppat 105/110 som högst
7. jag skulle inte klara en dag utan apollon vid min närhet
8. ngn dag i vinter ska jag övernatta i apollons box med honom
9. jag gillar inte fuxar
10. Jag älskar benlindor, så snyggt 
11. apollon har världens finaste grimma som jag köpt åt honom 
12. Jag rider ofta apollon i westen sadel
13. Jag älskar att galoppera så fort det bara går med apollon
14. jag älskar att rida ut
15. jag rider dressyr på en rund skjutbana

tilda! :)

tack tilda som fixade min design :) du är bäst!

design!

ny design! :)


SVEDALA!

sitter och kollar på häst gymnasium.. kom fram till att svedala vill jag gå!
det är ett häst gymnasium i skåne, helt underbart!

hitta ett schema från ngn som gick dära.



www.ridgymnasium.nu/schools/svedala

 


stalletstalletstallet..

idag har jag varit i stallet, red ut med björn och rigla.
haha, mycket galopp i snö stormen! red utan stång bett så haha, fick nästan inte stopp på tokpollen.
haha, han är föör gullig! och öronen alltid framåt!


pussss bloggar snart


stallet!

godmorgon, idag så har jag sovmorgon och slutar 1!
direkt efter det drar jag till mitt nya, lugna, härliga stall!
vi hörs!




inget stallet idag inte.

nope, som det står i rubriken..
inge stallet idag inte, nope! för idag har jag pluggat!
men imorgon ska jag till stallet! ska rida ut med lotta och rigla.
sen så ska jag fixa lite mer saker med apollon, mysa lite och så.

kommer nog lite fler inlägg senare! :)

puss så länge.



hiss!

 
jag själv detta till vanligt och jag tycker det både är bra eftersom det är varmt och snyggt!
jag har själv ett ljusblått :) även snyggt till grimman.

verkligen en hiss!


hiss!

måste hissa dom här paddarna!
apollon använder dessa paddar mot hans svullna gallar..
rekomenderar dessa paddar till er som har antingen en häst som är lite äldre, är ofta svullen, vill hålla värmen på natten eller efter dusch :)


råiiss

tjaoo.
har varit i stallet nu, det var jätte svart att rida ut.. jag var jätte rädd, jag hatar älgar.
aah, sen så duschade jag min lilla bajskorv och myste på i boxen! gav han kvällsmat och staackk!
glömde skriva att apollon skenade iväg, fan va kul!

ska nog dit på onsdag igen, ska rida ut TIDIGT när det är ljust


stallettttt

tjotjo, har nyss haft mitterminsamtal, bra gick det.. jag jobbar ju lite i skolan iaf! duktig b-rud

jaoo, är på skolan.. drar till stallet på en timmaaaaaa

nya tag!

nää, nu ska jag börja blogga igen! jag mår faktiskt mycket bättre nu så jag försöker på nytt!

ja, igår så red jag apollon till nya stallet med lotta och rigla, vi red kanske 1,5 mil eller nått.
gode jobbigt i benen, och mina fötter va förfrysta! stackars mig.
ja, synd att apollon är brat och VÄGRAR gå in i transporten -.-' typiskt gamla dressyr hästar..
menmen, han fick gå ist! inte så jobbigt för mig men ;)

ja ni, vi har ju flyttat till privat stall.. helt själva, så jävla skönt.. men långt att ta sig dit! :s


puss för denna gång!


jag vet fan inte

jag vet inte hur det här kommer sluta. jag hoppas, hoppas att allting kommer ställas till rätta. men jag vet inte.



tar en blogg paus tror jag

lördag

















<3

n00b testt

Alla som håller på med ridning/gillar hästar MÅSTE göra detta!

Har du/har du haft en...
Egen häst? nja, kallar han för min
Foderhäst? nej
Medryttarhäst? aa typ

Din häst/favorithäst

Namn: apollon
Färg: skimmel
Ålder: 25
Bästa minne med? badning svartsjön, somrass 
Sämsta minne med? har inget dåligt minneee
Högsta du hoppat? 1 m
Har du tävlat, och isåfall i vilken gren? skaaaa
Hur ser din grimma till hästen ut? turkos, vita ränder typ och turkost ludd
Hur ser sadeln ut? svartt
Tränset? Svart, silver

Favorit

Ras: svenskt halvblod
Färg på häst? SKIMMEL
Gångart? galopp eller skritt!
Ridskola? bodens ridklubb, men rider inte dära
Häst/ponny? vaa

This or that

Stegra/bocka: Stegra
Barbackagalopp över ett sommarfält eller ett snöfält: Både och
Stor häst/ponny? Stor häst! 
Hjälm med ventilation/hjälm utan? Utan hjälm ;) 
Ridskor/ridstövlar? Ridskor
Hjälm/väst? Hjälm
Sporrar/spö? Spö
Rida själv/rida i grupp? både och 
Hoppning/dressyr? båda, men tränar mest dressyr

Hur många … har du?
Ridbyxor: haha typ 3 :D
Hjälmar: 3
Ridskor: 2 par
Ridstövlar: 2
Ridspön: 5
Sporrar:
Ridstrumpor: 5
Kavajer: -

Hur många ... har du/din häst?
Schabrak: 5 kanske
Sadlar: 2
Träns: 2
Benskydd: 
Grimmor: 10 typp
Skor: vnee

Tävlingar!
Har du tävlat i hoppning? nej, snart
Har du tävlat i dressyr? Nope, kommer snart
Har du tävlat i fälttävlan? Nope
Har du tävlat i galopp? Nope
Har du tävlat i en annan gren?
Har du ett par vita ridbyxor? nejj
Har du en tävlingskavaj? nej
Har du en tävlingsskjorta? nej
Har du ett vitt schabrak? japp
Har du vita benlindor? ja
Har du en blå/gulrosett? ja
Har du en blå rosett? jo
Har du en gul rosett? nej
Har du en röd rosett? nej
Har du en grön rosett? nejj
Har du en vit rosett? nejj
Har du en clear round rosett? nej 
Har du en annan sorts rosett? jo

Kan du...

Knoppa? ja
Göra inbakad svansfläta? japp 
Sadla? ja ibland
Tränsa? mjo
Sätta på ett täcke? aa 
Kratsa hovarna? aa
Rykta? aa
Få en häst att gå i form? ja!
Hoppa en bana? ja
Duscha en häst? ja,

Har du...
Skrittat? ja
Travat? jaa
Galopperat? jaaa 
Hoppat? jaaaa
Fått en häst i form? jaaaaa 
Haft gymkhana? ja
Lekar till häst? japp
Galopperat barbacka över ett sommarfält? ja
Hoppat barbacka? ja
Stått på en häst? Aa
Ramlat av? ja
Suttit i damsadel? Japp
Travat i damsadel? Japp
Galopperat i damsadel? ja 
Suttit bak och fram på en häst? Japp
Suttit på en stegrande häst? aaa
Suttit på en bockande häst? aaaa
Suttit på en skenande häst? aaa
Ridit ut i grupp? japp
Ridit ut själv? aa
Stött på ett vilt djur när du varit ute och ridit? björn, älg!
Varit med på en show/uppvisning ridandes till häst? nej

Har du ridit en...
Arab? nej
Shettis? ja
Ardenner? nä 
Connemara? ja
Korsning? ja
Svensk ridponny? ja 
Gotlandsruss? ja
Falabella?
A-ponny? Jaaa 
B-ponny? aaaa
C-ponny? jaaa
D-ponny? jaaaaaa
Storhäst? japppp

Äger du (en/ett/flera)...
Pälsglans? hehe, ja
Hovolja/hovfett? ja
Flätgelé? nej
Torrschampo? nej
Hästschampo? aa
Ryktsten? japp
Rotborste? japp
Ryktborste?: japp,
Ryktskrapa? ja
Hovkrats? vad är det? :S
Mankam? nej
Svansborste? aa 
Plastborste? haha aa
Massageborste? japp

RSS 2.0